onsdag 28. mai 2014

Radon

Radon i inneluft bidrar til økt risiko for lungekreft. Radon er en usynlig, smakløs og luktfri edelgass, som dannes kontinuerlig i jordskorpa. Alle variantene (isotopene) av Radon regnes som helsefarlig på grunn av radioaktivitet. Den mest stabile varianten, 222Rn, har en halveringstid på ca. 4 dager.

Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn i innemiljøet.

Norge spesielt utsatt?

Det er antageligvis ikke mer Radon i Norge enn andre steder, men i Norge blir husene varmet opp i vinterhalvåret. Utendørs vil, med andre ord, ikke Radon være spesielt helsefarligfarlig, fordi konsentrasjonen er lav. Om byggegrunnen er utett vil radon kunne sive inn i boligen, den varme radonholdige lufta stiger opp - og det blir undertrykk i boligen. Hvis boligen i tillegg er bygget på for eksempel alunskifer kan det bli høyt becquerelnivå i boligen.

Kommunens arbeid

Når det utarbeides nye regulerings- og kommuneplaner er myndigheten pålagt å ta hensyn til radonutsatte områder, i henhold til PLB § 11-8 (hensynssoner). Det vil si at om to områder er aktuelle for utbygging, vil man velge det minst radonutsatte området. I arealplanlegging benyttes det en tretrinns plan:
·         Man samler informasjon om hvor det er fare for høye radonverdier
·         Foretar risiko- og sårbarhetsanalyse
·         Innarbeider hensyn til radon i planforslaget, kart, bestemmelser og planbeskrivelsen.

TEK10

I Tekniske forskrifter stilles det krav til at nye boliger skal ha radonnivå under 200 Bq/m3.

Hvor lang tid tar en måling?

Siden det kan være ujevne verdier fra en dag til en annen bør man måle over minst to måneder. Målingen bør gjøres i vinterhalvåret. Om man måler lenger vil man få en sikrere målerverdi.

Tiltak


Statens strålevern anbefaler at det iverksettes tiltak om det er målt radonnivåer over 100 Bq/m3.

Å måle radon er ikke vanskelig, det er tiltakene som kan være en utfordring om kilden til de høye radonverdiene er ukjent. Selv om man finner årsaken kan det bli en relativ dyr affære om man skal utføre tiltak for å minske radon i boligen til et akseptabelt nivå. Det kan derfor være lurt å ta kontakt med en som kan litt om dette.


For øvrig finnes det mye informasjon om radon på statens strålevern sine sider. Der vil man blant annet finne radonkart som kan være med på å gi en indikasjon på om du bor i et radonutsattområde. 

#Trygghet  #BMTF.no www.bmtf.no www.takstmester.no 

onsdag 21. mai 2014

Rett mann på rett sted!

Uansett om det er fagmann på visning, takstmann, Boligtilstandsrapport, rådgivning kan du alltid spørre en Byggmester. Husk at en byggmester ikke bare har det i fingrene, han er vant til å prise, planlegge og analysere arbeidet før han går i gang. 


#Trygghet #BMTF.no www.bmtf.no www.takstmester.no 

tirsdag 20. mai 2014

Boligtilstandsrapport


En Boligtilstandsrapport er en tilstandsanalyse som gir et svært godt beslutningsgrunnlag mellom kjøper og selger av en bolig. Selv mener jeg denne typen tilstandsrapport er et revolusjonerende våpen i kampen mot det økende antallet tvister i boligmarkedet.

BMTF.noNesten i henhold til NS3600

Norsk Standard 3600 er en svært god standard, men ikke helt perfekt. Det har derfor vært behov for noen små tweaks for at tilstandsanalysen skal gi et best mulig bilde av boligen. Blant annet vurderes hvert rom individuelt.

Oversiktlig

Allerede på førstesiden får leseren et ganske godt signal på hvordan boligen er i stand. Fargekodene på forsiden av rapporten, angir antall av hver type tilstandsgrader. En relativ ny, godt bygget bolig vil typisk ha overvekt av blå og grønne punkter:

Tilstandsgrader og fargekoder


  TG  0  
 Hvor mange perfekte punkter som er undersøkt
  TG  1   Hvor mange svært bra punkter som er undersøkt
  TG  2   Hvor mange punkter som må holdes under oppsyn
  TG  3   Hvor mange alvorlige feil - (rep. kostnad er oppgitt i rapporten)
  TG IU   Hvor mange punkter som ikke er undersøkt

Selv om en slik rapport lett blir på 20-25 sider, skal den være enkel å finne frem i. De fleste vil nok se etter røde og sorte punkter. De gule punktene kan også være interessante å finne for å se mulige fremtidige kostnader ved boligen. 
De grønne og blå punktene er jo bra, og kanskje ikke så interessant å lete etter, men selv de er lett å finne.

mandag 19. mai 2014

Fagmann på visning

Når man kjøper seg bolig er det nok mest sannsynlig at man ser etter en passende beliggenhet. Det er ingen som kjøper en bolig i en avfolket bygd, bare fordi boligen var i særdeles god stand. Det er med andre ord beliggenheten de kjøper.

Unngå tvister

Det er som regel ikke beliggenheten som er grunnlaget for tvister, i ettertid. Slik det er i dagens marked kan en huskjøper i realiteten kjøpe beliggenheten + boligen, bo seg inn i boligen i et halvt års tid, for så å saksøke tidligere eier for den tekniske tilstanden på boligen. Hverken kjøper, selger eller andre ønsker vel egentlige slike tvister. Det kan derfor være lurt å ta med en fagmann på visningen.

Alle ønsker det

Mange potensielle boligkjøpere ønsker en fagmann på visning, og det er en rimelig investering. Mitt inntrykk er at såvel megler, boligselger og boligkjøper er godt fornøyd med at en fagmann ser over boligen sammen med den potensielle kjøperen. Fordi alle parter ønsker å avslutte bolighandelen raskt, smertefritt og uten noen former for etterspill.

Mulighetene

En fagmann på visning ser ikke boligen for utelukkende å avdekke feil. Selv om fagmannen ser etter feil og mangler,er det like mye mulighetene for tilpasninger og ombygginger for de nye eierne. En byggmester vil raskt kunne svare på spørsmål som:

  • Hva koster det å rive den veggen?
  • Hvor mye koster det å legge ny drenering?
  • Hva er det hvite på veggen i kjelleren?
  • Er den mørke flekken på loftet en lekkasje? Lekker det fortsatt tro?
  • Hvorfor er takplatene over komfyren vannskadet, når loftet er helt tørt?
  • Hvorfor henger det istapper fra takrenna?
  • Er det dyrt å bygge en etasje til på huset?
  • Er det mulig å bygge garasje her?
  • Hva koster det å reparere de feilene du har påpekt?

Mytene:

  1. Det er ikke nødvendig med fagmann på visning, fordi en takstmann har allerede taksert boligen. I en verditakst står det svært lite om tilstanden på boligen. Dette kan din lokale byggmester fortelle deg mye om. 
  2. Som boligkjøper står du dårligere stilt i en rettssak om du benyttet fagmann på visning. Dette er helt feil informasjon. Det er dog viktig å påpeke at du må være sikker på at det faktisk er en fagmann som er med på visning, og at du følger med på hans råd. En byggmester vet hvor han skal sjekke for å finne feil. Byggmesteren kjenner konstruksjoner ut i fra byggeår og kjenner ofte svakhetene ved de forskjellige byggemetodene. Min påstand er at med en byggmester på visning reduseres faren for etterspill til det minimale.

Elektrisk anlegg:

Som fagmann på visning anbefaler jeg at det elektriske anlegget sjekkes av en autorisert elektriker ved de fleste boligsalg. En autorisert elektriker vil raskt kunne fastslå hvilke endringer som bør gjøres i samarbeid med den nye eierens, etter ny eiers behov. Endring av bruken er et viktig moment her.

#Trygghet  #BMTF.no www.bmtf.no www.takstmester.no